FAQ

Vervoerstips – vluchten

Voor betaalbare verplaatsingen vanuit Brussels Airport of Schiphol naar Johannesburg of rechtstreeks naar Kruger International, raadpleeg je best de sites vakantiepiraten.nl, expedia.be, connections.be, kilroy.be, tix.nl of vaak ook via ba.com. Dikwijls kan je vluchten vinden met een vlotte aansluiting bij een overstap voor een democratische prijs.

In de maanden december en januari (zomervakantie in Zuid-Afrika) zijn de prijzen meestal wel wat hoger maar in vele andere periodes kan je al een heen- en terugvlucht in economy class boeken voor ca. 450 euro.

Vervoer te plekke – huurauto

De makkelijkste manier om zich te verplaatsen in de ruime omgeving van White River is met de auto. Deze is eigenlijk onmisbaar. De afstanden in Zuid-Afrika zijn meestal wel wat groter dan in Europa. De routes zijn goed aangeduid. Een GPS bij de huurwagen nemen, is echter geen overbodige luxe. Een lokale SIM-kaart voor een extra GSM voor dataverbruik is echter een waardig makkelijk en betaalbaar alternatief.

In Johannesburg en Nelspruit vind je autoverhuurbedrijven op de luchthavens (o.a. Avis, Hertz, Budget, …).
Met de auto is ca. 3 uur rijden van Johannesburg (OR Tambo International Airport ) naar White River. Het eerste uur is het landschap nog niet zo fascinerend maar daarna volgt een zeer knappe bergrit door de Schoemanskloof in de richting van The Lowveld.

Cash geld – ZAR/Rand

Bij diverse Belgische banken kan je de Zuid-Afrikaanse munt wisselen. De grootste coupure is 200 ZAR (= ca. 12,50 euro). Er geldt een limiet van 25000 ZAR per persoon wanneer je Zuid-Afrika binnenkomt of buitengaat.

Je kan op de luchthaven ook Zuid-Afrikaanse randen wisselen. Neem dan best euro’s cash mee. Dit is het makkelijkste. Kijk steeds goed de wisselkoers na. Meestal worden er ook nog wat extra kosten aangerekend…

Overal kan je uiteraard ook met Mastercard of Visa betalen. Er zijn ook voldoende ATM’s waar je met je kredietkaart cash geld kan afhalen.

Betalen en fooien

Het dagelijkse leven in Zuid-Afrika is een pak goedkoper dan in België. Op restaurant gaan kost minder dan de helft van de prijs. Het is wel gebruikelijk dat je een fooi van 10% geeft bij de afrekening in bars en restaurants.

Zorg er ook steeds voor dat je enkele munten (2 of 5 ZAR) bij je hebt. Zowel op parkings, bij supermarkten en in benzinestations word je vriendelijk bediend of geholpen en is het logisch dat je een fooi geeft.

Veiligheid

Rond grote steden zoals Johannesburg, Durban, … heerst er in bepaalde wijken vaak armoede, wat wel wat verdoken criminaliteit met zich kan meebrengen.

White River en Nelspruit zijn kleinere steden in een natuurlijke omgeving en het is er relatief veilig. Uiteraard lopen er zoals in België ook wel wat zakkenrollers rond en moet je niet in alle wijken van de stad zomaar dag en nacht vertoeven.

Likweti Bushveld Estate is volledig omheind. Dit is vooral om de dieren binnen te houden. Ook inbrekers zullen hierdoor wegblijven. U komt de Estate niet binnen zonder toestemming van de eigenaar/verhuurder/host. Als huurder krijg je een “visitorskaart” waarmee je vrij in en uit de Estate kan rijden of wandelen. Er staat 24/7 een bewaker aan de ingang. In de estate is nog een dubbele elektrische omheining met een mobiele bewaker aan de zone waar de huizen gebouwd zijn. Naast deze extra controle is deze afsluiting ook nodig om giraffen en zebra’s van de huizen weg te houden…

Vaccinaties en medicatie

Er zijn geen verplichte inentingen nodig voor je reis naar Zuid-Afrika.

Malariawerende middelen, zoals sprays, worden aangeraden tijdens vochtigere periodes, van oktober tot april; vooral in het Krugerpark.

De sprays “Peaceful Sleep” zijn aanwezig in My huis.

Internationaal paspoort & kids

Voor een reis naar Zuid-Afrika heb je geen visum nog. Enkel een geldig internationaal paspoort is verplicht.

Wie met minderjarige kinderen op reis naar Zuid-Afrika gaat, moet wel goed opletten. Sedert enkele jaren is Zuid-Afrika zowat het enige land ter wereld dat een originele Engelstalige geboorteakte eist voor alle minderjarige kinderen, ook als die met hun ouders reizen. Bovendien eist Zuid-Afrika, naast de geboorteakte, ook nog eens een ouderlijke toestemming wanneer kinderen niet met beide ouders reizen (bv. met één ouder, met grootouders, familie, enz…). Dus: meertalig uittreksel uit de geboorteakte, dat ook in het Engels is opgesteld en indien niet beide ouders meereizen ook een schriftelijke toestemming van de niet aanwezige ouder (eveneens in het Engels). De handtekening laat je dan legaliseren bij je gemeente.

Elektriciteit

De standaardvoorziening is 220 Volt. In My huis zijn 3 soorten stopcontacten aanwezig: europees model (rond en smal model) en het Zuid-Afrikaans model.

Ligging

klik hier voor kaart

Aankomst en vertrek

Je wordt onthaald bij aankomst aan Likweti gate (aankomst per huurwagen) door de host of door de guard. Je ontvangt een digitale toegangskaart voor de estate waarmee je de villa kan bereiken.